środa, 10 kwietnia 2013

Chicken Cacciatore (Kurczak po myśliwsku) wersja szybka

    Wersja opracowana na podstawie przepisu Jamiego z serii 15 Minute Meals (8 odcinek 1 sezonu). Troszeczkę zmieniłem, aby dostosować do warunków jakie posiadałem. Wyszedł jednak i tak super smaczny.

Składniki:
  • mięso pokrojone w kostke (ok 1 cm), 4 filety z udek. Można użyć dowolnego, nawet filetów z udek, ale mają one dużo ścięgien, więc jeśli chcecie zrobić szybko to polecam piersi kurczaka lub podobne mięso. Ogólnie ponieważ jest to potrawka w stylu myśliwskim każde mięso będzie dobre.
  • oliwa / olej do smażenia
  • 125g boczniaków
  • 125g pieczarek
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 2 gałązki rozmarynu świeżego
  • 2-3 filety anchovy 
  • 2 słodkie papryki opalone, wydrylowane
  • garść oliwek (ja użyłem zielonych z pestką, mogą być czarne)
  • 2-4 ząbków czosnku
  • 1-2 świeże chili 
  • 100 ml chianti (czerwone wino)
  • 700ml passaty (przecier pomidorowy)
  • garstka świeżej bazylii
  • parmezan do posypania
  • sól, pieprz, papryka wędzona mielona
  • makaron (może być pełnoziarnisty)

Przepis:
    Kurczak podsmażyć do lekkiego zbrązowienia na oleju, wrzucić duże nieregularne kawałki grzybów, rozmaryn, posolić i popieprzyć. Zmniejszyć ogień do średniego. Dodać pokrojony w drobne kawałki boczek, anchovies, nieregularne kawałki papryki opalonej i oliwki z pestkami. Smażyć do przysmażenia się. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokrojone na drobne kawałki chili. Dodać wina, wymieszać. Po redukcji dodać przecier pomidorowy i paprykę wędzoną. Dusić pod przykryciem. W oddzielnym garnku ugotować makaron. Dodać na koniec do sosu bazylie. 
    Podawać z gorącym makaronem, posypane parmezanem i udekorowane listkami bazylii. Reszta chianti pasuje do potrawy, wypić aby się nie zmarnowała.


 źródło (od 13min):

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz