Składniki:
- 100 gr białej czekolady
- 125 ml śmietanki 30%
- pół laski wanilii
- szklanka mrożonych malin
- płatki migdałowe (opcjonalnie)
Śmietankę i wanilię podgrzać, ale nie gotować. Zdjąć z ognia, wyjąć wanilie (nasiona zostawić), jak ktoś nie lubi przefiltrować. Dodać białą czekoladę w kawałkach i rozpuścić. Jeśli jest zbyt chłodny i nie chce się rozpuścić podgrzać. Można też cały proces robić w kąpieli wodnej. Mieszankę przestudzić. Z części malin można zrobić sos zagęszczony lub po prostu wrzucić rozmrożone maliny. Można podawać na ciepło lub zimno (jeśli zbyt gorące to lepiej zastosować szkło odporne na takie temp.)
hm...uwielbiam maliny:) Czy można zastąpić białą czekoladę np. deserową?
OdpowiedzUsuń