piątek, 12 kwietnia 2013

Biała płynna czekolada z malinami

Deser zarówno zimny jak i ciepły, zależy jak kto lubi.

Składniki:
  • 100 gr białej czekolady
  • 125 ml śmietanki 30%
  • pół laski wanilii
  • szklanka mrożonych malin
  • płatki migdałowe (opcjonalnie)
 Przepis:
    Śmietankę i wanilię podgrzać, ale nie gotować. Zdjąć z ognia, wyjąć wanilie (nasiona zostawić), jak ktoś nie lubi przefiltrować. Dodać białą czekoladę w kawałkach i rozpuścić. Jeśli jest zbyt chłodny i nie chce się rozpuścić podgrzać. Można też cały proces robić w kąpieli wodnej. Mieszankę przestudzić. Z części malin można zrobić sos zagęszczony lub po prostu wrzucić rozmrożone maliny. Można podawać na ciepło lub zimno (jeśli zbyt gorące to lepiej zastosować szkło odporne na takie temp.)

1 komentarz:

  1. hm...uwielbiam maliny:) Czy można zastąpić białą czekoladę np. deserową?

    OdpowiedzUsuń