niedziela, 17 marca 2013

Nalewka Malinowa (Smocza krew)

Składniki:
  • 1kg malin, dojrzałych
  • 0,8 - 1kg cukru (półsłodka to połowę mniej)
  • 1L spirytusu 70%
  • opcjonalnie do smaku sok z cytryny

Przepis:
 Maliny oczyszczamy i zalewamy spirytusem (można zmieszać 0,5L wódki z 0,5L spirytusu aby uzyskać mieszankę zbliżoną do 70%). Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce, codziennie potrząsając naczyniem (wszystko musi sie dobrze wymieszać).


 Po 2 tygodniach duża cześć malin powinna być w drobnych kawałkach, zlewamy emulsje do oddzielnego naczynia a maliny zasypujemy cukrem. Czekamy aż cukier się rozpuści (maliny puszczą sok), codziennie potrząsając. Po rozpuszczeniu się cukru, zlewamy sok do emulsji spirytusowej. Maliny dobrze przepuścić przez prasę do owoców, aby uzyskać dodatkowy aromatyczny składnik (dodajemy do emulsji). Do smaku można dodać sok z cytryny (opcjonalnie).

Całą nalewkę zostawić w ciemnym, chłodnym miejscu na przynajmniej 3 mc w celu dojrzenia, przefiltrować dla klarowności przez filtr.

1 komentarz: