niedziela, 14 kwietnia 2013

Malinowy suflet (Raspberry Soufflé)

Przepis na 4 porcje po 150 ml, przepis Gordona Ramsaya

Składniki:
  • 100gr cukru rafinowanego
  • 400gr malin
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • laski wanilii
  • 1 porcja crème pâtissière (patrz niżej)
  • 2 duże białka jajek
  • 3-4  ciastka migdałowe (amaretti biscuits)
  • 1 łyżeczka likieru malinowego
  • 80 gr malin 
  • ciemny cukier lub czarna czekolada do obsypania wnętrza foremek
  • masło do wysmarowania foremek
  • cukier puder do posypania
Składniki na crème pâtissièr:
  • 150 ml mleka
  • 100 ml śmietanki do ubijania (30%)
  • 20 gr (1 i 1/2 łyżeczki) mąki
  • 15 gr (1 łyżeczka) skrobi kukurydzianej
  • 3 duże żółtka
  • 40 gr cukru rafinowanego

Przepis:
    Wrzucić połowę cukru (50 gr) i maliny do rondelka, dodać przepołowioną laska wanilii (z wyskrobanymi nasionkami). Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i pozwolić się wygotować żeby sos zredukował objętość. Przecedzić przez sitko aby pozbyć się nasion malin i laski wanilii. Schłodzić w lodówce.

Crème pâtissièr robimy przez zagotowanie śmietanki i mleka razem. W misce wymieszać dobrze żółtka z cukrem, dodać mąkę. Wymieszać do gładkiej konsystencji. Z rondelka przelać śmietanę i mleko do masy z żółtkami, wymieszać w przelać ponownie do rondelka. Jak się zaczyna gotować to zrobi się gęsty. Do miski i schładzamy w lodówce. Masa może leżeć 2-3 dni przed jej użyciem.

Wnętrze foremki wysmarowujemy masłem i obsypujemy czekoladą (można schłodzić następnie w lodówce żeby masło było sztywne). Dodajemy dżem do masy i dobrze mieszamy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy drugą połówkę cukru i dodajemy do masy. Delikatnie wymieszać.

Maliny dodajemy do miseczki, dodajemy likier, lekko gnieciemy. Dodajemy maliny do foremek, posypujemy rozkruszonymi ciastkami migdałowymi. Dodajemy jedną dużą łyżkę masy, wyrównujemy i lekko ostukujemy żeby dobrze się wypełniło. Na brzegu robimy obręcz, aby wyrosło odpowiednio. Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i zmniejszamy do 180 C (trochę ciepła ucieknie jak będziemy wkładać). 10 - 12 minut wystarczy aby wyrosło i zarumieniło się. W środku powinno się wyczuć niepełną sztywność. Posypać cukrem pudrem i podawać od razu.


źródło:


4 komentarze:

  1. Zapowiada się na pyszne danie:) Chyba wykorzystam przepis i też zrobię:) Miam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie - jaki likier został użyty ? Znalazłam jakiś na allegro ale w opisie jest napisane że to esencja smakowa do alkoholu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używałem własnej gęstej, nalewki malinowej (słodkiej). Nalewka / Likier różnią się mocą. Słodkie gęste nalewki imho mogą spokojnie zastąpić likiery, ale to już kwestia gustu. A zrobione samodzielnie są z reguły lepsze. Jeśli masz możliwość to rób własny :) Nie jest to wcale trudne :)

      Usuń
    2. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)

      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń