poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Serca drobiowe w potrawce

Serca, często pomijany składnik w nowoczesnej kuchni ze względu na czas przygotowania. Jeśli jednak
mamy czas, to serca drobiowe (i inne też) są bardzo dobrym mięsem. Przede wszystkim cena, dostajemy dobre mięso w cenie dużo mniejszej niż inne części kurczaka. Jak już wspomniałem, kosztem czasu. Mięso z serca jest bardzo drobne i twarde (mięsień ten jest cały czas w użyciu) wymaga, więc długiego czasu duszenia. Kolejnym minusem jest czyszczenie, musimy pozbyć się skrzepów krwi z komór serca, ja po prostu przecinam serca wzdłuż, w durszlaku płuczę a następnie, każde po kolei myje dokładnie pod bieżącą wodą. 

Składniki:
  • 0,5 kg serc drobiowych
  • 2 duże cebule
  • 1 średnia marchewka
  • kostka rosołowa (lub bulion)
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu czarnego (zmielonego średnio)
  • sól 
  • masło do smażenia (ew. olej, ale masło lepsze)
  • opcjonalnie słodka papryka mielona
  • opcjonalnie mleko / mąka do zagęszczenia
Przepis:
  Serca kroimy na połówki, czyścimy ze skrzepów krwi, wrzucamy na rozgrzana patelnię z masłem. Podsmażamy leciutko (serca puszcza dużo wody na początku, możemy odlać i wykorzystać na później lub wygotować ją). Dodajemy cebulkę pokrojoną w ćwierć talarki, lekko solimy.  Podsmażamy razem z cebulą, dodajemy startą na tarce (grube oczka) marchewkę. Chwile pozwalamy marchewce zmięknąć, dodajemy pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, opcjonalnie paprykę mieloną. Zalewamy wodą, aby pokryła całość. Przykrywamy i ustawiamy na mały ogień. Dusimy ok 1,5h - 2h. Na koniec można zagęścić mlekiem lub mąką.

SMACZNEGO !

Smakuje super z chlebem (i na zimno i na gorąco), ale może być też jedzone z ryżem (na gorąco).

3 komentarze: