Składniki:
- 2 zielone ogórki
- 2 cm świeżego imbiru posiekanego na drobne kawałki
- świeże lub suszone chili (moc i ilość zależy od upodobania)
- 3 posiekane cebule dymki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sosu hoisin w ostateczności sosu sojowego
- 1 łyżka oleju do smażenia (np rzepakowy lub słonecznikowy)
- 0.5 szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól
- czosnek
Ogórek obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż i łyżeczką pozbyć się nasion ze środka. Pociąć ogórek na 3-4 długości a potem na 8 lub 16tki. Posolić i odstawić na 20 min aby puścił wodę. Opłukać i osuszyć (papierowym ręcznikiem np).
Rozgrzać olej do smażenia na patelni, dodać chili, imbir, cebule dymki i smażyć przez chwilę (nie przypalić czosnku). Dodać ogórki, miód, sos i chwile podusić mieszając. Dodać wodę, zwiększyć ogień do dużego i dusić do wyparowania wody. Wyłączyć ogień, dodać olej sezamowy, wymieszać i podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz