środa, 10 kwietnia 2013

Zielony ogórek smażony na ostro

Kuchnia chińska, ciekawa przystawka :)

Składniki:
  • 2 zielone ogórki
  • 2 cm świeżego imbiru posiekanego na drobne kawałki
  • świeże lub suszone chili (moc i ilość zależy od upodobania)
  • 3 posiekane cebule dymki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sosu hoisin w ostateczności sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia (np rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 0.5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól
  • czosnek
Przepis:
   Ogórek obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż i łyżeczką pozbyć się nasion ze środka. Pociąć ogórek na 3-4 długości a potem na  8 lub 16tki. Posolić i odstawić na 20 min aby puścił wodę. Opłukać i osuszyć (papierowym ręcznikiem np).
   Rozgrzać olej do smażenia na patelni, dodać chili, imbir, cebule dymki i smażyć przez chwilę (nie przypalić czosnku). Dodać ogórki, miód, sos i chwile podusić mieszając. Dodać wodę, zwiększyć ogień do dużego i dusić do wyparowania wody. Wyłączyć ogień, dodać olej sezamowy, wymieszać i podawać gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz