piątek, 12 kwietnia 2013

Creme brulee

Typowy francuski deser.

Składniki:
  • 125 ml (pół szklanki) mleka
  • 500 ml śmietanki tortowej (heavy cream 36 - 40 %)
  • 130 gr (2/3 szklanki) cukru
  • 1 laska wanilii 
  • 8 żółtek
  • cukier do posypania (3 łyżeczki)



Przepis:
   Mleko, śmietanke i wanilie (przeciętą na pół z nasionami) wrzuć do garnka i doprowadź prawie do wrzenia. Wyłącz gaz. Wymieszaj źółtka z cukrem, dodaj ciepłe mleko ze śmietanką przefiltrowaną (bez wanilii). Dobrze wymieszaj. Przelej do 6 foremek ceramicznych (po ok 150 ml). Foremki wstaw do blasze do pieczenia wypełnionej gotującą się wodą (wysokość połowy foremek). Piecz w piekarniku ustawionym na 180 C przez 50-60 min (do czasu aż małe brązowe plamki pojawią się na wierzchu). Po wyjęciu z piekarnika pozwól schłodzić się im w wodzie. Posyp cukrem i skameralizuj (do wystąpienia lekkiego przypalenia cukru).

Można przechowywać przed skarmelizowaniem w lodówce, przed podaniem karmelizujemy.


źródło:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz