piątek, 12 kwietnia 2013

Panna Cotta z białej czekolady z musem malinowym (coulis)

Wiec dziś deserowo, powoli zbliża się sezon na maliny więc coś prostego a smacznego

Składniki na panna cotta:
  • 300 ml smietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 100 gr białej czekolady (pokruszonej na drobne kawalki)
  • 65 gr cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub 3 paski żelatyny)
Składniki na coulis:
  • 100 gr zamrożonych malin (no jeszcze zima prawie :)
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki wody
  • opcjonalnie sok z cytryny do smaku
Przepis:
    Namocz żelatynę w gorącej wodzie przez 10 min (lub do zmięknięcia). Śmietanke z mlekiem i cukrem doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i wrzuc czekoladę w kawałkach. Po rozpuszczeniu czekolady dodaj żelatyne bez wody, wymieszaj aż wszystko się rozpuści. Przelej do malutkich pojemników (foremki). Przynajmniej 4h w lodówce zalecane :)

     Maliny, cukier puder oraz wodę podgrzej aż cukier się rozpuści. Zmiksuj całość a następnie odcedź przez drobne sito. Może być za gęste (dodać więcej wody).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz