Składniki na panna cotta:
- 300 ml smietanki 30%
- 100 ml mleka
- 100 gr białej czekolady (pokruszonej na drobne kawalki)
- 65 gr cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (lub 3 paski żelatyny)
- 100 gr zamrożonych malin (no jeszcze zima prawie :)
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki wody
- opcjonalnie sok z cytryny do smaku
Namocz żelatynę w gorącej wodzie przez 10 min (lub do zmięknięcia). Śmietanke z mlekiem i cukrem doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i wrzuc czekoladę w kawałkach. Po rozpuszczeniu czekolady dodaj żelatyne bez wody, wymieszaj aż wszystko się rozpuści. Przelej do malutkich pojemników (foremki). Przynajmniej 4h w lodówce zalecane :)
Maliny, cukier puder oraz wodę podgrzej aż cukier się rozpuści. Zmiksuj całość a następnie odcedź przez drobne sito. Może być za gęste (dodać więcej wody).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz