Oryginalny przepis:
- 50 dag piersi z indyka
- 25 dag ryżu
- średnia cebula
- po jednej czerwonej, zielonej i żółtej papryce
- 25 dag pomidorów
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, pół łyżeczki papryki
- 2 łyżki masła
- pączek natki pietruszki
Ugotować ryż. Cebulę posiekać, papryki oczyścić, pokroić w paski. Pomidory obrać, pokroić, obrać czosnek.
Olej rozgrzać, włożyć filety i smażyć 5 minut. Czosnek przecisnąć przez
praskę, dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Filety zdjąć z
patelni, trzymać w cieple.
Na patelni roztopić masło, dodać
cebulę, paprykę, smażyć 5 minut, mieszając. Dodać ryż, pomidory,
przyprawić do smaku. Mięso położyć na ryżu, dusić około 10 minut.
Posypać natką.
Moje uwagi:
Z
kurczakiem jest nawet lepsze. Ja zazwyczaj robiłam mięso nie na patelni,
a w piekarniku, oddzielnie, nie dodawałam do reszty. Paprykę z uwagi na
to, że dość sporo miejsca zajmuje, robiłam w garnku, nie na patelni, i
dusiłam dość długo przed dodaniem ryżu i reszty, żeby była miękka.
Oczywiście punkt z posypaniem natką zawsze sobie odpuszczałam :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz