Składniki:
- 2-3 ząbki czosnku (duże)
- 2 żółtka jajek (średnie)
- 1 - 1,5 łyżeczki musztardy dijon
- 1/2 soku z cytryny (można zastąpić niewielką ilością octu winnego)
- 1 szklanka oleju (najlepiej mieszankę oliwy z oliwek z olejem z pestek winogron 50/50)
- szczypta szafranu (opcjonalnie)
- sól
Przygotowanie:
Przerobić czosnek z solą na pastę (moździerz, nóż, blender). Opcjonalnie dodajemy szafran. Dodajemy żółtka i mieszamy, następnie musztardę, mieszamy dalej. Dodajemy cytrynę, sól i pieprz (do smaku) i mieszamy :). Powoli (inaczej popsujemy) mieszamy oraz dolewamy cienkim strumieniem oliwę, robiąc majonez. Doprawiamy na końcu (sól, pieprz, sok cytrynowy). Można próbować na sałacie (mamy wtedy porównanie) (już nie musimy mieszać :)). Można przechowywać w lodówce.
źródło:
Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń