sobota, 3 maja 2014

Sosy - Aioli

Aioli - majonez czosnkowy, sos (jest mniej gęsty niż typowy sos, można go zrobić mniej gęstego jeśli chce się użyć jako dresing do sałatki).

Składniki:
  • 2-3 ząbki czosnku (duże)
  • 2 żółtka jajek (średnie)
  • 1 - 1,5 łyżeczki musztardy dijon
  • 1/2 soku z cytryny (można zastąpić niewielką ilością octu winnego)
  • 1 szklanka oleju (najlepiej mieszankę oliwy z oliwek z olejem z pestek winogron 50/50)
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • sól

Przygotowanie:
Przerobić czosnek z solą na pastę (moździerz, nóż, blender). Opcjonalnie dodajemy szafran. Dodajemy żółtka i mieszamy, następnie musztardę, mieszamy dalej. Dodajemy cytrynę, sól i pieprz (do smaku) i mieszamy :). Powoli (inaczej popsujemy) mieszamy oraz dolewamy cienkim strumieniem oliwę, robiąc majonez. Doprawiamy na końcu (sól, pieprz, sok cytrynowy). Można próbować na sałacie (mamy wtedy porównanie) (już nie musimy mieszać :)). Można przechowywać w lodówce.

źródło:

1 komentarz: