niedziela, 1 grudnia 2013

Wegetariańskie kotlety mielone

Nadchodzi czasem ochota na zjedzenie czegoś niemięsnego ... ale jak tu się wyzbyć wieloletnich
przyzwyczajeń ? .... Trzeba się oszukać :) Zjeść coś wegetariańskiego co nie smakuje jak wegetariańskie jedzenie. Przepis na 2-3 porcje (więcej kotletów zostaje)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody
  • 2 małe cebulki lub 1 średnia
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki siemienia lnianego drobno zmielonego
  • 1-2 jajka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz, majeranek (lub oregano) cukier
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w wodzie z kostką rosołową, zostawić do przestygnięcia. Na patelni na małej ilości tłuszczu (olej albo mieszanka oleju z masłem) zeszklić cebulkę, pod koniec dodać czosnek przepuszczony przez praskę. Po odsączeniu tłuszczu dodać do ciepłej kaszy, razem z siemieniem, jajkiem, sosem sojowym. Wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku, majeranek (opcjonalnie) i 2 szczypty cukru. Smażyć na głębokim tłuszczu.



Składniki na sałatkę:
  • 250 gr sałaty roszponka
  • pęczek rzodkiewki
  • szczypiorek
  • 200 gr jogurtu typu greckiego
  • sól, cukier
Przygotowanie sałatki:
Roszponkę umyć, podzielić na listki, odsączyć. Rzodkiewkę pociąć na plasterki i ósemki (te mniejsze), szczypiorek pociąć pod skosem i połączyć z rzodkiewką. W miseczce rozmieszać jogurt z solą (raczej spora ilość) i szczyptą cukru. Sałatę położyć na talerzu, posypać większością rzodkiewki ze szczypiorkiem, polać jogurtem a na wierzch wrzucić resztę rzodkiewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz