- 100 - 200 gr boczku
- średnia cebulka
- 200 - 300 gr pieczarek
- 3-5 suszonych grzybów leśnych
- łyżka masła
- 200-300 ml śmietanki 30%
- ok 1 szklanki mocnego bulionu lub woda + kostka rosołowa
- łyżka czubata mąki (opcjonalnie)
- garść tymianku (łodygi i liście)
- sól, pieprz do smaku
- 6-9 pyz

Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy. Dodajemy do niego cebulkę pokrojona w kostkę, zeszklić. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki (plasterki) i suszone grzyby pokrojone w małą kostkę razem z masłem. Dodajemy tymianek. Lekko wypocić pieczarki, zalewamy bulionem lub woda + kostka rosołowa. Dodajemy śmietankę, całość doprowadzić do wrzenia a następnie odparować część sosu na najmniejszym ogniu. Po zgęstnieniu sosu wyjmujemy tymianek (można go pomęczyć w garnku, tak aby listki zostały a gałązki wyjąć). Zagęścić mąką (opcjonalne), doprawić solą i pieprzem. Podawać z gotowanymi na parze pyzami. MEGA GRZYBOWE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz