Przepisy zebrane z źródło:
Pikantna marynata do BJ (marynować przynajmniej 2h):
- 1 szklanki sosu sojowego (ok 240ml)
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki cukru brązowego/trzcinowego
- 3 łyżki sherry do gotowania
- 1 łyżka tabasco
- 2 ząbki czosnku zmiażdzone
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
Marynata chili do BJ (marynować przynajmniej 1h):
- pół szklanki sosu worcestershire
- pół szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżeczki zmielonego chili
- 1 łyżeczka suszonej cebuli (zmielonej)
Orzechy wędzone:
- 2 szklanki orzechów (niesolonych)
- 1/2 szklanki ostrego sosu chili
- sól do smaku
Orzechy wymieszać z sosem, marynować 30 min. Położyć na tacy, lekko posolić. Wrzucić do wędzarki na 93 - 104 C. Wędzić godzinkę lub jak zrobią suche i brązowe. Wyjąć na ręczniki papierowe, osuszyć i ochłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz