
Ciekawy pikantny sos rodem z północnej afryki (Tunezja, Maroko, Algeria). Ostrość sosu można regulować poprzez dodanie nasion chili lub zwiększenie ilości oliwy (w rozsądnych granicach)
Składniki (podane w zakresie w zależności kto jakie lubi):
- papryka chili & slodka (moga byc suszone, na jednym z przepisow można znaleźć ok 42 gram suszonej papryki chili i 2 swieże, na innym 8 suszonych chili i 6 suszonych slodkich)
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/4 łyżeczki nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki kminku rzymskiego
- 3 łyżki do 1/4 szklanki oliwy
- od 3-5 ząbków czosnku
- od pół do jednej łyżeczki soli
- od 2 łyżek do całej cytryny soku
- (opcjonalnie) pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
- suszone papryki namaczamy we wrzątku (lub zagotować ok 20 min), papryki swieże pieczemy lub opalamy zdejmując skórkę
- przyprawy podprażamy na patelni, następnie mielimy (np mikserem do kawy który przeznaczamy tylko do przypraw)
- dodajemy resztę składników do przypraw i papryki, miksujemy do uzyskania pasty
Lubię kuchnię północno afrykańską :) Dodają bardzo dużo oliwy.
OdpowiedzUsuń