Składniki:
- 3-6 ząbki czosnku (lub więcej jak kto lubi :) - ja użyłem 6
- 2-4 papryki Jalapenio lub Serrano (z nasionami lub bez, użyłem 4 suszonych średniej wielkości namoczonych)
- 1/4 szklanki octu (destylowany, może być ryżowy ale wtedy trzeba 2 x więcej)
- 1/2 szklanki białego cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 do 1 łyżeczki soli (moja preferencja to 1 łyżeczka)
- 1 łyżki skrobi (kukurydziana / ziemniaczana) - dla mnie wyszedł ciut za gesty wiec płaska łyżka skrobi następnym razem
- 2 łyżki wody do skrobi
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (z wyjątkiem skrobi) rozdrobnione zagotować na średnio-dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień aż się zagęści a czosnek stanie się miekki (pare, parenaście min). Rozmieszaną skrobię dodać do gorącego wywaru, gotować jeszcze z pare min. Ostudzić przelać do pojemnika i przechowywać w lodówce (choć pewnie ilość cukru zakonserwuje go dobrze)
Modyfikacje:
- zwiększyć ilość czosnku do 5-6, ilość cukru do 3/4 szklanki, 1/4 octu ryżowego, 1/4 wody
- można użyć sosu sriracha lub mielonego chili
- zamiast soli można użyć sosu rybnego (1/2 - 1 łyżki) lub sosu sojowego (będzie ciemniejszy)
- niektórzy dodają do 2 łyżeczek soli
Uwagi:
- Sos łagodnieje z czasem, więc jeśli wyszedł zbyt mocny można go odstawić
- W celu długiego przechowywania należy zastosować inny zagęszczacz który jest odporny na kwasowość i ostrość sosu (skrobia ziemniaczana / kukurydziana nie jest)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz