Składniki na kulki:
- 0,5 kg zmielonej wołowiny (lub mieszanka wp-wł)
- krakersy słone (ok 8-12 krakersów zmiażdżyć)
- 1 jajko
- rozmaryn świeży (ze 3-4 średnie gałązki poszatkowany)
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka oregano
Składniki sos:
- dowolny makaron
- parmezan
- 2-5 ząbków czosnku
- 1 cebula (opcjonalnie)
- 1 chili
- 5 gałązek bazylii
- pasata pomidorowa (lub 2 pomidory z puszki, świeże jak pod ręką)
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj kulki (ten sam rozmiar). Smaż na oleju aż dobrze się wysmażą (średnio-duży ogień). Wstaw makaron do gotującej osolonej wody. Po usmażeniu, kulki odłóż. Podsmaż chili, czosnek i cebule, dodaj sos pomidorowy, bazylie poszatkowana. Dodaj kulki i lekko zagotuj, jeśli jest potrzeba dodaj troszkę wody z gotowania makaronu. Podawaj z makaronem posypanym bazylia oraz parmezanem.
źródło:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz