- 20g kory cynamonu
- 15g ziarnistego pieprzu
- 10g kardamonu
- 10g goździków
- 4g gałki muszkatałowej
- 3 szklanki spirytusu 95%
- 2 szklanki wódki 40%
- 1 szklanka wody
- 1kg miodu
Przygotowanie:
Lekko potłuczone przyprawy wrzucić do słoja, zalać wódkąi spirytusem,
zamknąć, zostawić w cieple na 8-10 dni, codziennie mocno potrzasać
słojem.
Do garka ( dość duży) wlać wodę i miód, zagotować, odszumować. Następnie
zdjąć z ognia i wlewać do brzeczki wcześniej przygotowaną uprzednio przefiltrowaną
nalewkę. Czynność tą należy wykonywać bardzo delikatnie cały czas mieszając. Szybko schłodzić wstawiając garnek do zimnej wody.
Gdy nalewka ostygnie ponownie przefiltrować i rozlac do butelek.
pozostawic na ok 4-6 mies w butelkach w chlodnym ciemnym miejscu
Witam,
OdpowiedzUsuńCiekawy post :)
Pozdrawiam,
Dobre na przeziębienia.
OdpowiedzUsuń