- 1/2 główki kalafiora (ok 350 gr)
- 30 gr masła
- 2 łyżki mleka (lub więcej jeśli ma być bardzie płynne nawet do 1.5 szklanki)
- 100 ml śmietany (np 18-30%)
- 1-2 średnie ziemniaki ziemniaki ugotowane (opcjonalnie)
- 1 średniej wielkości pasterniak (przypomina z wyglądu pietruszkę, w zapachu pietruszka jednak w smaku bardziej marchewka)
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 1 cebula pokrojona (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- kozieradka (opcjonalnie)
Jeśli używamy cebulki to zeszklijmy ją przed duszeniem kalafiora. Podsmażamy/dusimy pod przykryciem kalafior podzielony na kawałki na patelni z masłem (duszenie pozbywa się lekko smaku z kalafiora, dużo zależy od tego co chcemy uzyskać. 2-3 minuty aż będą miękkie). Dodajemy mleko (można dodać do np połowy wysokości kalafiora) i zagotowujemy (możemy dodać czosnek jeśli chcemy go użyć). Dodajemy śmietankę i gotujemy 3-4 min. Jeśli chcemy możemy dodać ugotowane ziemniaki. Dopraw sola i pieprzem a może nawet kozieradką. Miksujemy gdy jest jeszcze gorące (nie będzie grudek).
Bez ziemniaków i z małą ilością mleka potrawa zawiera bardzo mało węglowodanów i może być używana jako zamiennik pure ziemniaczanego.
źródło:
http://www.chow.com/recipes/30122-parsnip-and-cauliflower-puree
http://karmelowy.pl/puree-z-kalafiora-gordona-ramsaya/
http://www.foodnetwork.ca/recipe/cauliflower-puree/8403/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz