sobota, 3 maja 2014

Pure z kalafiora

Składniki:

  • 1/2 główki kalafiora (ok 350 gr)
  • 30 gr masła
  • 2 łyżki mleka (lub więcej jeśli ma być bardzie płynne nawet do 1.5 szklanki)
  • 100 ml śmietany (np 18-30%)
  • 1-2 średnie ziemniaki ziemniaki ugotowane (opcjonalnie) 
  • 1 średniej wielkości pasterniak (przypomina z wyglądu pietruszkę, w zapachu pietruszka jednak w smaku bardziej marchewka)
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1 cebula pokrojona (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • kozieradka (opcjonalnie)

Przepis:
Jeśli używamy cebulki to zeszklijmy ją przed duszeniem kalafiora. Podsmażamy/dusimy pod przykryciem kalafior podzielony na kawałki na patelni z masłem (duszenie pozbywa się lekko smaku z kalafiora, dużo zależy od tego co chcemy uzyskać. 2-3 minuty aż będą miękkie). Dodajemy mleko (można dodać do np połowy wysokości kalafiora) i zagotowujemy (możemy dodać czosnek jeśli chcemy go użyć). Dodajemy śmietankę i gotujemy 3-4 min. Jeśli chcemy możemy dodać ugotowane ziemniaki. Dopraw sola i pieprzem a może nawet kozieradką. Miksujemy gdy jest jeszcze gorące (nie będzie grudek). 

Bez ziemniaków i z małą ilością mleka potrawa zawiera bardzo mało węglowodanów i może być używana jako zamiennik pure ziemniaczanego.



źródło:
http://www.chow.com/recipes/30122-parsnip-and-cauliflower-puree
http://karmelowy.pl/puree-z-kalafiora-gordona-ramsaya/
http://www.foodnetwork.ca/recipe/cauliflower-puree/8403/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz