sobota, 10 maja 2014

Fasolka po bretońsku

Przyjemne i rozgrzewająca fasolka ... jeda z bardziej znanych polskich potraw. To jest jak ja ją robię ...

Składniki:

  • 1 kg suchej fasolki (raczej małej)
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 0,2 kg kiełbasy
  • 4 duże cebule
  • 7 ząbków czosnku
  • 0,7 l przecieru pomidorowego (np dawtona)
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 12 ziarenek pieprzu
  • 3 garście majeranku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki czubate mąki
  • sól, pieprz, cukier
Przepis:
Fasole namoczyć, wymienić wodę. Zagotować do miękkości z listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek podsmażone na patelni, lekko podsmażoną zeszkloną cebulkę oraz przecier. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem. Dodać czosnek przepuszczony przez prasę i zagotować. Rozpuścić masło na patelni, rozmieszać mąkę i dodać powoli do fasolki. Zamiast masła można użyć przestygniętego sosu i w nim rozprowadzić mąkę. Doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz