Składniki:
- 1 kg suchej fasolki (raczej małej)
- 0,5 kg boczku wędzonego
- 0,2 kg kiełbasy
- 4 duże cebule
- 7 ząbków czosnku
- 0,7 l przecieru pomidorowego (np dawtona)
- 4 listki laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 12 ziarenek pieprzu
- 3 garście majeranku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki czubate mąki
- sól, pieprz, cukier
Fasole namoczyć, wymienić wodę. Zagotować do miękkości z listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek podsmażone na patelni, lekko podsmażoną zeszkloną cebulkę oraz przecier. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem. Dodać czosnek przepuszczony przez prasę i zagotować. Rozpuścić masło na patelni, rozmieszać mąkę i dodać powoli do fasolki. Zamiast masła można użyć przestygniętego sosu i w nim rozprowadzić mąkę. Doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz