niedziela, 10 marca 2013

Nalewka KRAMBAMBULA

 Składniki:
  • 20g kory cynamonu
  • 15g ziarnistego pieprzu
  • 10g kardamonu
  • 10g goździków
  • 4g gałki muszkatałowej
  • 3 szklanki spirytusu 95%
  • 2 szklanki wódki 40%
  • 1 szklanka wody
  • 1kg miodu

Przygotowanie:
Lekko potłuczone przyprawy wrzucić do słoja, zalać wódkąi spirytusem, zamknąć, zostawić w cieple na 8-10 dni, codziennie mocno potrzasać słojem. Do garka ( dość duży) wlać wodę i miód, zagotować, odszumować. Następnie zdjąć z ognia i wlewać do brzeczki wcześniej przygotowaną uprzednio przefiltrowaną nalewkę. Czynność tą należy wykonywać bardzo delikatnie cały czas mieszając. Szybko schłodzić wstawiając garnek do zimnej wody. Gdy nalewka ostygnie ponownie przefiltrować i rozlac do butelek.
pozostawic na ok 4-6 mies w butelkach w chlodnym ciemnym miejscu

2 komentarze: