Składniki:
- mięso pokrojone w kostke (ok 1 cm), 4 filety z udek. Można użyć dowolnego, nawet filetów z udek, ale mają one dużo ścięgien, więc jeśli chcecie zrobić szybko to polecam piersi kurczaka lub podobne mięso. Ogólnie ponieważ jest to potrawka w stylu myśliwskim każde mięso będzie dobre.
- oliwa / olej do smażenia
- 125g boczniaków
- 125g pieczarek
- 4 plastry boczku wędzonego
- 2 gałązki rozmarynu świeżego
- 2-3 filety anchovy
- 2 słodkie papryki opalone, wydrylowane
- garść oliwek (ja użyłem zielonych z pestką, mogą być czarne)
- 2-4 ząbków czosnku
- 1-2 świeże chili
- 100 ml chianti (czerwone wino)
- 700ml passaty (przecier pomidorowy)
- garstka świeżej bazylii
- parmezan do posypania
- sól, pieprz, papryka wędzona mielona
- makaron (może być pełnoziarnisty)
Przepis:
Kurczak podsmażyć do lekkiego zbrązowienia na oleju, wrzucić duże nieregularne kawałki grzybów, rozmaryn, posolić i popieprzyć. Zmniejszyć ogień do średniego. Dodać pokrojony w drobne kawałki boczek, anchovies, nieregularne kawałki papryki opalonej i oliwki z pestkami. Smażyć do przysmażenia się. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokrojone na drobne kawałki chili. Dodać wina, wymieszać. Po redukcji dodać przecier pomidorowy i paprykę wędzoną. Dusić pod przykryciem. W oddzielnym garnku ugotować makaron. Dodać na koniec do sosu bazylie.
Podawać z gorącym makaronem, posypane parmezanem i udekorowane listkami bazylii. Reszta chianti pasuje do potrawy, wypić aby się nie zmarnowała.
źródło (od 13min):
źródło (od 13min):
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz