piątek, 18 kwietnia 2014

kulki mięsne z sosem Marinara podane z makaronem

Sos Marinara to inaczej sos pomidorowy (robiony z aromatycznych włoskich pomidorów). Został tak nazwany gdy w XVI wieku Hiszpanie sprowadzili do Europy pomidory, a wysoka kwasowość sosu czyniła go odpornym na długie przechowywanie podczas podróży morskich (marinara to z włoskiego - styl żeglarski).

Składniki:


  • 1kg mięsa mielonego (wp-wł)
  • średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki świeżych ziół (np estragon, bazylia lub pietruszka) w kawałkach, bez twardych części
  • 1-2 łyżki parmezanu (opcjonalny)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Cebule w kostce podduś na patelni, dodać na sam koniec oregano i czosnku (można dodać odrobinę oleju do smażenia cebuli). Nie przypalić. Ostygnięte dodać do mięsa, razem z jajkiem, bułką tarta, parmezanem (chyba nie jest on najlepszy w kulkach - wytapia się podczas smażenia i ciężko wymieszać, lubi się przyklejać do miski) oraz ziołami i przyprawami. Uformować małe kuleczki ok 1,5 - 2 cm średnicy, podsmażyć na gorącej patelni ze wszystkich stron, dodać do sosu, podawać z makaronem posypane parmezanem i sałatką z boku.

Składniki na sos:

  • 0,5L pasaty pomidorowej dawtony lub przecieru pomidorowego ze świeżych pomidorów (bez pestek, np pomidory rzymskie)
  • średnia cebula
  • 1-3 ząbków czosnku
  • 2-4 łyżek boczku pokrojonego w drobną kostkę (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • cukier, sól, świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie pieprz cayene
  • opcjonalnie świeże zioła (np 3-4 łyżki bazyli i pietruszki)
  • opcjonalnie 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • olej do smażenia

Przygotowanie sosu:

Podsmażyć boczek oraz grubo zmielony pieprz, dodać cebulkę w kostce, sól, cukier, oregano - zeszklić cebulkę. Dodaj czosnku na koniec. Jak się lekko poddusi dodaj wino i pozwól mu odparować (jeśli używasz). Dodać pasate pomidorową (lub przecier). Zagotować, doprawić przyprawami oraz świeżymi ziołami (pomidory potrzebują dużo soli z reguły, dodanie cukru zmniejsza kwasowość i nadaje ciała sosu)


źródła:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz