Składniki:
- 1kg mięsa mielonego (wp-wł)
- średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki świeżych ziół (np estragon, bazylia lub pietruszka) w kawałkach, bez twardych części
- 1-2 łyżki parmezanu (opcjonalny)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Cebule w kostce podduś na patelni, dodać na sam koniec oregano i czosnku (można dodać odrobinę oleju do smażenia cebuli). Nie przypalić. Ostygnięte dodać do mięsa, razem z jajkiem, bułką tarta, parmezanem (chyba nie jest on najlepszy w kulkach - wytapia się podczas smażenia i ciężko wymieszać, lubi się przyklejać do miski) oraz ziołami i przyprawami. Uformować małe kuleczki ok 1,5 - 2 cm średnicy, podsmażyć na gorącej patelni ze wszystkich stron, dodać do sosu, podawać z makaronem posypane parmezanem i sałatką z boku.
Składniki na sos:
- 0,5L pasaty pomidorowej dawtony lub przecieru pomidorowego ze świeżych pomidorów (bez pestek, np pomidory rzymskie)
- średnia cebula
- 1-3 ząbków czosnku
- 2-4 łyżek boczku pokrojonego w drobną kostkę (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- cukier, sól, świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie pieprz cayene
- opcjonalnie świeże zioła (np 3-4 łyżki bazyli i pietruszki)
- opcjonalnie 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- olej do smażenia
Przygotowanie sosu:
Podsmażyć boczek oraz grubo zmielony pieprz, dodać cebulkę w kostce, sól, cukier, oregano - zeszklić cebulkę. Dodaj czosnku na koniec. Jak się lekko poddusi dodaj wino i pozwól mu odparować (jeśli używasz). Dodać pasate pomidorową (lub przecier). Zagotować, doprawić przyprawami oraz świeżymi ziołami (pomidory potrzebują dużo soli z reguły, dodanie cukru zmniejsza kwasowość i nadaje ciała sosu)
źródła:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz