wtorek, 29 kwietnia 2014

Rousong (wełna mięsna)

Wełna mięsna otrzymywana jest w wyniku długiego gotowania mięsa. W momencie gdy mięso zaczyna się rozpadać jest miażdżone w moździerzu a następnie osuszane na patelni. Ciekawy dodatek. Może być robione z różnych włóknistych mięs. W przypadku ryb nie trzeba gotować - dużo mniejsza zawartość kolagenu.




Przepis ze źródła:

  • 350 gr wieprzowiny (polędwica lub inne chude mięso)
  • pierwsze duszenie
    • 1-2 szczypiorku (typ spring onion)
    • 6-7 plasterków imbiru
    • łyżka ryżowego chińskiego wina
    • łyżka sosu sojowego
    • łyżka słodkiego wina japońskiego
    • 400 ml zimnej wody
  • drugie duszenie
    • łyżka sosu sojowego
    • 2 łyżki cukru trzcinowego
    • 0.5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
    • 200 ml gorącej wody
  • podsmażanie:
    • sos sojowy
    • cukier puder
    • przyprawa 5 smaków
    • olej
Przygotowanie:
Pokrój mięso w kawałki 3-4 cm, włóż do garnka i napełnij wodą ok 1cm ponad mięso. Przykryj i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Następnie sparz mięso (ok 5 min gotowania lub mięso się ugotuje). Przepłucz mięso zimną wodą. Te czynności są niepotrzebne jeśli używamy pozostałości po np zupie - mięso raczej musi być słodkie.

Pierwsze duszenie. Pokrój cebule/szczypiorek w 4 cm kawałki, dodaj plasterki imbiru, wodę i mięso - doprowadź do wrzenia na mocnym ogniu.  Dodaj resztę składników. Zmniejsz na mały ogień i duś bez przykrywki przez ok 30 min.

Drugie duszenie. Gdy odparowała woda, usunąć cebulkę/szczypiorek oraz imbir.Dodać gorącą wodę i resztę składników. Gotuj kolejne 30-40 min na niskim ogniu aż odparuje płyn. Można dodawać troszkę gorącej wody podczas gotowania. Jeśli sos przykrywa tylko w połowie mięso, podziel je widelcem  - niech wchłonie resztę sosu. Sos powinien odparować. Pozwól odpocząć mięsie w garnku z przykrywką.

Podziel mięso na drobne kawałki, osusz na małym ogniu na patelni z olejem (2-3 łyżki) (30-40 min). Podczas smażenia można dodawać innych składników. Przed usunięciem z patelni dodaj 1-2 łyżek oleju i podsmaż ze 30 sek. Rozłóż na ruszcie - pozwól ochłonąć. 

W szczelnym pojemniku można przechowywać do 1 tygodnia, w lodówce dłużej.


źródło (inspiracja)
źródło obrazka

Inne przepisy:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz