Przepis ze źródła:
- 350 gr wieprzowiny (polędwica lub inne chude mięso)
- pierwsze duszenie
- 1-2 szczypiorku (typ spring onion)
- 6-7 plasterków imbiru
- łyżka ryżowego chińskiego wina
- łyżka sosu sojowego
- łyżka słodkiego wina japońskiego
- 400 ml zimnej wody
- drugie duszenie
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 0.5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 200 ml gorącej wody
- podsmażanie:
- sos sojowy
- cukier puder
- przyprawa 5 smaków
- olej
Przygotowanie:
Pokrój mięso w kawałki 3-4 cm, włóż do garnka i napełnij wodą ok 1cm ponad mięso. Przykryj i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Następnie sparz mięso (ok 5 min gotowania lub mięso się ugotuje). Przepłucz mięso zimną wodą. Te czynności są niepotrzebne jeśli używamy pozostałości po np zupie - mięso raczej musi być słodkie.
Pierwsze duszenie. Pokrój cebule/szczypiorek w 4 cm kawałki, dodaj plasterki imbiru, wodę i mięso - doprowadź do wrzenia na mocnym ogniu. Dodaj resztę składników. Zmniejsz na mały ogień i duś bez przykrywki przez ok 30 min.
Drugie duszenie. Gdy odparowała woda, usunąć cebulkę/szczypiorek oraz imbir.Dodać gorącą wodę i resztę składników. Gotuj kolejne 30-40 min na niskim ogniu aż odparuje płyn. Można dodawać troszkę gorącej wody podczas gotowania. Jeśli sos przykrywa tylko w połowie mięso, podziel je widelcem - niech wchłonie resztę sosu. Sos powinien odparować. Pozwól odpocząć mięsie w garnku z przykrywką.
Podziel mięso na drobne kawałki, osusz na małym ogniu na patelni z olejem (2-3 łyżki) (30-40 min). Podczas smażenia można dodawać innych składników. Przed usunięciem z patelni dodaj 1-2 łyżek oleju i podsmaż ze 30 sek. Rozłóż na ruszcie - pozwól ochłonąć.
W szczelnym pojemniku można przechowywać do 1 tygodnia, w lodówce dłużej.
źródło obrazka
Inne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz