Prosty przepis na curry:
- 2 piersi kurczaka
- 4-5 ząbki czosnku
- podobna ilość świeżego imbiru
- 2-2.5 łyżki przyprawy do curry
- chili (może być suszone, świeże, w proszku) kwestia gustu
- kostka rosołowa
- duża cebula
- 5 pomidorów
- 300-400 ml śmietanki 30%
Mięso oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Dodać czosnek przepuszczony przez prasę, drobno pokrojony imbir, chili i przyprawę do curry. Do lodówki, najlepiej na noc. Na patelni podsmażyć pomidory pokrojone w ćwiartki, jak puszczą sok przepuścić przez sitko (pozbyć się skórek i pestek). Na patelni podsmażyć cebulę, dodać mięso a po podsmażeniu dodać pomidory i kostkę rosołową i zagotować. Poddusić aż składniki będą miękkie, wyjąć mięso na bok, sos zmiksować i dodać do ciepłego (ale nie gorącego) śmietankę. Zagotować, dodać mięso. Podawać z ryżem, ozdobione zieleniną (np. szczypiorek, kiełki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz