wtorek, 29 kwietnia 2014

curry z kurczaka z pomidorami

Curry - czyli sposób przygotowania potrawy po indyjsku (warzywa, mięsa lub sery w sosie).

Prosty przepis na curry:


  • 2 piersi kurczaka
  • 4-5 ząbki czosnku
  • podobna ilość świeżego imbiru
  • 2-2.5 łyżki przyprawy do curry
  • chili (może być suszone, świeże, w proszku) kwestia gustu
  • kostka rosołowa
  • duża cebula
  • 5 pomidorów
  • 300-400 ml śmietanki 30%

Przygotowanie: 

Mięso oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Dodać czosnek przepuszczony przez prasę, drobno pokrojony imbir, chili i przyprawę do curry. Do lodówki, najlepiej na noc. Na patelni podsmażyć pomidory pokrojone w ćwiartki, jak puszczą sok przepuścić przez sitko (pozbyć się skórek i pestek). Na patelni podsmażyć cebulę, dodać mięso a po podsmażeniu dodać pomidory i kostkę rosołową i zagotować. Poddusić aż składniki będą miękkie, wyjąć mięso na bok, sos zmiksować i dodać do ciepłego (ale nie gorącego) śmietankę. Zagotować, dodać mięso. Podawać z ryżem, ozdobione zieleniną (np. szczypiorek, kiełki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz