sobota, 8 lutego 2014

Pikantna maca cebulowa

Ciekawy rodzaj chleba, łatwo się robi, długo zachowuje przydatność do spożycia.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • łyżeczka smalcu

Przygotowanie:
Cebulkę pokroić w bardzo drobna kostkę i podsmażyć na patelni z łyżeczką smalcu i pieprzem. Na koniec dodać czosnek, nie przypalić go. Do miski wsypać mąkę, sól, wbić 1 jajko i lekko ostygniętą cebulkę ze smalcem. Dodać pół szklanki wody i wyrobić. Podzielić na 8 części robiąc małe kuleczki. Rozwałkować na grubość 1 mm (z reguły większe niż mały talerzyk). 
Patelnie rozgrzać, położyć na niej mace. Po nakłuwać dokładnie, przewrócić i powtórzyć na drugiej stronie. Smażyć na patelni bez tłuszczu aż maca zmieni kolor, pojawią się brązowe kropki na miejscach gdzie chleb urósł. Jeśli mace są oprószone mąką to można co pewien czas przecierać gorącą patelnie papierowym ręcznikiem wyrzucając mąkę z patelni.

Po ostygnięciu maca jest krucha :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz