sobota, 22 listopada 2014

Sos Harissa

Ciekawy pikantny sos rodem z północnej afryki (Tunezja, Maroko, Algeria). Ostrość sosu można regulować poprzez dodanie nasion chili lub zwiększenie ilości oliwy (w rozsądnych granicach)

Składniki (podane w zakresie w zależności kto jakie lubi):


  • papryka chili & slodka (moga byc suszone, na jednym z przepisow można znaleźć ok 42 gram suszonej papryki chili i 2 swieże, na innym 8 suszonych chili i 6 suszonych slodkich)
  • 1/2 łyżeczki kminku 
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki kminku rzymskiego
  • 3 łyżki do 1/4 szklanki oliwy
  • od 3-5 ząbków czosnku
  • od pół do jednej łyżeczki soli
  • od 2 łyżek do całej cytryny soku
  • (opcjonalnie) pół łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

  • suszone papryki namaczamy we wrzątku (lub zagotować ok 20 min), papryki swieże pieczemy lub opalamy zdejmując skórkę
  • przyprawy podprażamy na patelni, następnie mielimy (np mikserem do kawy który przeznaczamy tylko do przypraw)
  • dodajemy resztę składników do przypraw i papryki, miksujemy do uzyskania pasty

1 komentarz:

  1. Lubię kuchnię północno afrykańską :) Dodają bardzo dużo oliwy.

    OdpowiedzUsuń