niedziela, 19 października 2014

Obrok

Obrok - pasza dla koni :) .... ale kiedyś podobno też potrawa (źródło). Wiele różnych możliwości przygotowania. Bardzo dużo energii i lekkie.

Składniki:



  • płatki owsiane
  • cukier
  • tłuszcz (np olej)
  • opcjonalnie bakalie, 
  • opcjonalnie kaszka mleczno-ryżowa
  • opcjonalnie mleko w proszku
  • opcjonalnie kakao
  • sól


Przygotowanie:

Wrzucamy płatki owsiane zalewajac olejem tak aby byly wilgotne ale zeby na patelni nie przelewał się olej. Dodajemy cukru i soli do smaku. Smażymy aż zaczną się lekko rumienić na dużym ogniu, zmniejszmay i staramy sie zeby wszystkie uzyskały podobny kolor. UWAGA: bardzo gorące ! 

Je się na surowo, z mlekiem .... z czym tam kto ma ochote .... 


1 komentarz:

  1. Ładne zdjęcie :) Dobra posypka też do tortów:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń