niedziela, 14 września 2014

Sosy - słodki sos chili (tajski)

Składniki:


  • 3-6 ząbki czosnku (lub więcej jak kto lubi :) - ja użyłem 6
  • 2-4 papryki Jalapenio lub Serrano (z nasionami lub bez, użyłem 4 suszonych średniej wielkości namoczonych)
  • 1/4 szklanki octu (destylowany, może być ryżowy ale wtedy trzeba 2 x więcej)
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 do 1 łyżeczki soli (moja preferencja to 1 łyżeczka)
  • 1 łyżki skrobi (kukurydziana / ziemniaczana) - dla mnie wyszedł ciut za gesty wiec płaska łyżka skrobi następnym razem
  • 2 łyżki wody do skrobi 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (z wyjątkiem skrobi) rozdrobnione zagotować na średnio-dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień aż się zagęści a czosnek stanie się miekki (pare, parenaście min). Rozmieszaną skrobię dodać do gorącego wywaru, gotować jeszcze z pare min. Ostudzić przelać do pojemnika i przechowywać w lodówce (choć pewnie ilość cukru zakonserwuje go dobrze)

Modyfikacje:

  • zwiększyć ilość czosnku do 5-6, ilość cukru do 3/4 szklanki, 1/4 octu ryżowego, 1/4 wody
  • można użyć sosu sriracha lub mielonego chili
  • zamiast soli można użyć sosu rybnego (1/2 - 1 łyżki) lub sosu sojowego (będzie ciemniejszy)
  • niektórzy dodają do 2 łyżeczek soli

Uwagi:

  • Sos łagodnieje z czasem, więc jeśli wyszedł zbyt mocny można go odstawić
  • W celu długiego przechowywania należy zastosować inny zagęszczacz który jest odporny na kwasowość i ostrość sosu (skrobia ziemniaczana / kukurydziana nie jest)

Źródła:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz