piątek, 18 lipca 2014

kulki mięsne z musztardą i oregano podane z makaronem

Bardzo oryginalne i ciekawe kulki mięsne w sosie pomidorowym. Dodatek musztardy daje bardzo ciekawy smak. Polecam dla pragnących odmiany.

Składniki na kulki:
  • 0,5 kg zmielonej wołowiny (lub mieszanka wp-wł)
  • krakersy słone (ok 8-12 krakersów zmiażdżyć)
  • 1 jajko
  • rozmaryn świeży (ze 3-4 średnie gałązki poszatkowany)
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka oregano

Składniki sos:
  • dowolny makaron
  • parmezan
  • 2-5 ząbków czosnku
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • 1 chili
  • 5 gałązek bazylii 
  • pasata pomidorowa (lub 2 pomidory z puszki, świeże jak pod ręką)

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj kulki (ten sam rozmiar). Smaż na oleju aż dobrze się wysmażą (średnio-duży ogień). Wstaw makaron do gotującej osolonej wody. Po usmażeniu, kulki odłóż. Podsmaż chili, czosnek i cebule, dodaj sos pomidorowy, bazylie poszatkowana. Dodaj kulki i lekko zagotuj, jeśli jest potrzeba dodaj troszkę wody z gotowania makaronu. Podawaj z makaronem posypanym bazylia oraz parmezanem.


źródło:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz