niedziela, 19 stycznia 2014

Pappardelle z papryką

Składkiki:
  • 100 gr boczku wędzonego
  • średnia cebula
  • 0,5 litra przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • suszona papryczka chili / pieprz cayene
  • 3 duże czerwone papryki słodkie
  • 6-10 listków szałwi
  • oregano
  • pół kostki kostki rosołowej
  • sól,pieprz,sos sojowy/ostrygowy,cukier
  • parmezan do posypania
Na Pappardelle:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/4 - 1/2 szklanki wody zimnej
  • łyżka oliwy
  • 2 szczypty soli (nie żałować)

Przygotowanie:
Pappardelle robimy mieszając jajka,mąkę, olej, sól. Rozcieńczamy wodą aż będzie klejące ciasto. Lekko wyrobić, wstawić na 30 min do lodówki. Rozwałkować na cienkie plastry, złożyć na 4 (po dobrym oprószeniu mąką) i pociąć nożem. 

Opalić paprykę i obrać ze skórki. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać cebulke pokrojoną w kostkę, podsmażyć. Dodać chili, czosnek, oregano oraz pokrojoną paprykę w kostkę bez skórki. Po chwili przecier pomidorowy, szałwię, kostkę rosołową. Po zagotowaniu, doprawić 3 solidnymi szczyptami cukru (w zależności od kwasowości), solą, pieprzem i sosem sojowym. 

Ugotować makaron (po wypłynięciu 1-2 minutki na powierzchni), dodać do sosu. 4-8 łyżek wody po gotowaniu dodać do sosu, wymieszać. Przełożyć do miski, posypać parmezanem, udekorować świeżą bazylią.


Przygotowanie makaronu jest pokazane na:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz