- 100 gr boczku wędzonego
- średnia cebula
- 0,5 litra przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- suszona papryczka chili / pieprz cayene
- 3 duże czerwone papryki słodkie
- 6-10 listków szałwi
- oregano
- pół kostki kostki rosołowej
- sól,pieprz,sos sojowy/ostrygowy,cukier
- parmezan do posypania
Na Pappardelle:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/4 - 1/2 szklanki wody zimnej
- łyżka oliwy
- 2 szczypty soli (nie żałować)
Przygotowanie:
Pappardelle robimy mieszając jajka,mąkę, olej, sól. Rozcieńczamy wodą aż będzie klejące ciasto. Lekko wyrobić, wstawić na 30 min do lodówki. Rozwałkować na cienkie plastry, złożyć na 4 (po dobrym oprószeniu mąką) i pociąć nożem.
Opalić paprykę i obrać ze skórki. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać cebulke pokrojoną w kostkę, podsmażyć. Dodać chili, czosnek, oregano oraz pokrojoną paprykę w kostkę bez skórki. Po chwili przecier pomidorowy, szałwię, kostkę rosołową. Po zagotowaniu, doprawić 3 solidnymi szczyptami cukru (w zależności od kwasowości), solą, pieprzem i sosem sojowym.
Ugotować makaron (po wypłynięciu 1-2 minutki na powierzchni), dodać do sosu. 4-8 łyżek wody po gotowaniu dodać do sosu, wymieszać. Przełożyć do miski, posypać parmezanem, udekorować świeżą bazylią.
Przygotowanie makaronu jest pokazane na:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz