piątek, 6 grudnia 2013

Wędzenie - ciekawe przepisy dla Beef Jerky i nie tylko

Wędzenie BJ (Beef Jerky) trwa krótko, temp powinna być poniżej 65C. Idealne jest wędzenie suche. Suszyć wędzeniem można aż wyschnie BJ albo ok 3h a resztę dosuszyć w suszarce.

Przepisy zebrane z źródło:

Pikantna marynata do BJ (marynować przynajmniej 2h):

  • 1 szklanki sosu sojowego (ok 240ml)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki cukru brązowego/trzcinowego
  • 3 łyżki sherry do gotowania
  • 1 łyżka tabasco 
  • 2 ząbki czosnku zmiażdzone
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
Marynata chili do BJ (marynować przynajmniej 1h):
  • pół szklanki sosu worcestershire 
  • pół szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki zmielonego chili
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli (zmielonej)
Orzechy wędzone:
  • 2 szklanki orzechów (niesolonych)
  • 1/2 szklanki ostrego sosu chili
  • sól do smaku
Orzechy wymieszać z sosem, marynować 30 min. Położyć na tacy, lekko posolić. Wrzucić do wędzarki na 93 - 104 C. Wędzić godzinkę lub jak zrobią suche i brązowe. Wyjąć na ręczniki papierowe, osuszyć i ochłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz