niedziela, 15 grudnia 2013

Pyzy w sosie grzybowym

Składniki (na 2-3 osoby):

  • 100 - 200 gr boczku
  • średnia cebulka 
  • 200 - 300 gr pieczarek
  • 3-5 suszonych grzybów leśnych
  • łyżka masła
  • 200-300 ml śmietanki 30%
  • ok 1 szklanki mocnego bulionu lub woda + kostka rosołowa 
  • łyżka czubata mąki (opcjonalnie)
  • garść tymianku (łodygi i liście)
  • sól, pieprz do smaku
  • 6-9 pyz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy. Dodajemy do niego cebulkę pokrojona w kostkę, zeszklić. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki (plasterki) i suszone grzyby pokrojone w małą kostkę razem z masłem. Dodajemy tymianek. Lekko wypocić pieczarki, zalewamy bulionem lub woda + kostka rosołowa. Dodajemy śmietankę, całość doprowadzić do wrzenia a następnie odparować część sosu na najmniejszym ogniu. Po zgęstnieniu sosu wyjmujemy tymianek (można go pomęczyć w garnku, tak aby listki zostały a gałązki wyjąć). Zagęścić mąką (opcjonalne), doprawić solą i pieprzem. Podawać z gotowanymi na parze pyzami. MEGA GRZYBOWE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz