Składniki (na 2 osoby):
- 100 gr boczku
- średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 250 gr makaronu (ja lubię do carbonary kokardki)
- 2 jajka
- 100 gr śmietanki 30%
- parmezan
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- zagotować wodę z solą, dodać makaron
- boczek pokrojony w drobną kostkę podsmażyć
- dodać drobno pokrojonej cebuli w kostkę
- dodajemy pieprz
- na końcu dodać czosnek na patelnie, nie spalić go
- dodajemy sos powstały z dokładnego wymieszania jajek, śmietanki, pieprzu i parmezanu startego na drobnej tarce
- ugotowany makaron wrzucamy na patelnie, zalewamy sosem, wyłączamy gaz (nie gotujemy!), mieszamy, gorąco makaronu, boczku i cebuli powinno zagęścić sos
- podajemy na gorąco, może być ozdobione liśćmi bazylii
Idea przepisu zaczerpnięta z:
Super przepis. Dzięki :) Wypróbuje w najbliższym czasie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
A.O.K.
mniej śmietany a więcej parmezanu robi sos gęstszy, można dodać też ciut wina dla ciała sosu ale nie jest konieczne
Usuń