sobota, 23 listopada 2013

Spaghetti Carbonara

Składniki (na 2 osoby):
  • 100 gr boczku
  • średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250 gr makaronu (ja lubię do carbonary kokardki)
  • 2 jajka 
  • 100 gr śmietanki 30%
  • parmezan
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

  • zagotować wodę z solą, dodać makaron
  • boczek pokrojony w drobną kostkę podsmażyć
  • dodać drobno pokrojonej cebuli w kostkę
  • dodajemy pieprz
  • na końcu dodać czosnek na patelnie, nie spalić go
  • dodajemy sos powstały z dokładnego wymieszania jajek, śmietanki, pieprzu i parmezanu startego na drobnej tarce
  • ugotowany makaron wrzucamy na patelnie, zalewamy sosem, wyłączamy gaz (nie gotujemy!), mieszamy, gorąco makaronu, boczku i cebuli powinno zagęścić sos
  • podajemy na gorąco, może być ozdobione liśćmi bazylii


Idea przepisu zaczerpnięta z: 



2 komentarze:

  1. Super przepis. Dzięki :) Wypróbuje w najbliższym czasie:)
    Pozdrawiam serdecznie,
    A.O.K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mniej śmietany a więcej parmezanu robi sos gęstszy, można dodać też ciut wina dla ciała sosu ale nie jest konieczne

      Usuń