sobota, 16 listopada 2013

Kurczak pieczony w garnku rzymskim z ryżem i marchewką gotowaną

Kurczak:
  • kurczaka ok 1,5 kg
  • 2 średnie jabłka kwaskowe
  • 2-3 pory
  • 2 marchewki średnie
  • 1 cebula
  • majeranek, papryka, olej, sól, pieprz, 2 listki laurowe, ziele angielskie
Kurczaka oczyść, natrzyj olejem, sola, pieprzem, majerankiem oraz papryką. W środek włóż ćwiartki jabłek. Na dno garnka rzymskiego wyłóż pokrojone pory, marchewki, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie. Do piekarnika na 2,5 h. Potem niech odpocznie z 15 - 20 min. 


Marchewka gotowana:
  • 6-7 średnich marchewek pokrój na drobną kostkę (najpierw talarki ok 3-4 mm, potem ćwiartki)
  • 2-3 łyżki cukru (do smaku)
  • 1-2 kostki rosołowe
  • 1-2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mąki
Pokrojoną marchewkę wrzuć do garnka, zalej wodą na ok. 0,5 cm ponad poziom marchewki, osłódź cukrem, dodaj kostkę rosołową. Zagotuj, pod przykryciem do miękkości (20-30 min). Dodaj masło, odlej trochę wywaru, schłódź, dodaj mąki i rozprowadź. Wlej z powrotem do garnka i dobrze wymieszaj. Pogotuj chwile. Gotowe - smacznego

Do tego ryż / pure ziemniaczane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz