Kurczak:
- kurczaka ok 1,5 kg
- 2 średnie jabłka kwaskowe
- 2-3 pory
- 2 marchewki średnie
- 1 cebula
- majeranek, papryka, olej, sól, pieprz, 2 listki laurowe, ziele angielskie
Kurczaka oczyść, natrzyj olejem, sola, pieprzem, majerankiem oraz papryką. W środek włóż ćwiartki jabłek. Na dno garnka rzymskiego wyłóż pokrojone pory, marchewki, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie. Do piekarnika na 2,5 h. Potem niech odpocznie z 15 - 20 min.
- 6-7 średnich marchewek pokrój na drobną kostkę (najpierw talarki ok 3-4 mm, potem ćwiartki)
- 2-3 łyżki cukru (do smaku)
- 1-2 kostki rosołowe
- 1-2 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki
Pokrojoną marchewkę wrzuć do garnka, zalej wodą na ok. 0,5 cm ponad poziom marchewki, osłódź cukrem, dodaj kostkę rosołową. Zagotuj, pod przykryciem do miękkości (20-30 min). Dodaj masło, odlej trochę wywaru, schłódź, dodaj mąki i rozprowadź. Wlej z powrotem do garnka i dobrze wymieszaj. Pogotuj chwile. Gotowe - smacznego
Do tego ryż / pure ziemniaczane.
Do tego ryż / pure ziemniaczane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz