wtorek, 22 października 2013

Królik w sosie śmietanowo-grzybowym


Składniki:
- 2 udka królika
- 2 średnie marchewki
- mała porcja selera
- 2 średnie pietruszki (korzenie)
- por
- rosół (lub kostka rosołowa)
- estragon (3 średnie gałązki)
- 3 ząbki czosnku

- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 4-8 ziarenek pieprzy pokruszonych
- 2 cebule (średnia i mała)
- 7 dużych pieczarek
- 3-4 boczniaki
- mały kawałek boczku / suszonej kiełbasy drobno pokrojonej
- ok 10 gałązek tymianku
- mały kubeczek śmietany 30%
- wazówka kaszy kus-kus

Jedna marchewkę pokroić na drobną kostkę, druga na pół wzdłuż i do bawełnianej gazy z porem, pietruszką, selerem. Gaza ułatwi wyjmowanie z garnka warzyw po ugotowaniu bulionu. Cebulkę średnią pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, na koniec dodać zmiażdżony czosnek (nie przypalić). Wodę w garnku zagotowujemy z kostką rosołową (lub rosołem) z warzywami. Po osiągnięciu wrzenia wkładamy estragon (całe gałązki) namoczonego królika (tak aby wywar pokrywał całe udka), ziele angielskie, listki laurowe, pieprz. Gotujemy ok godzinę, na malutkim ogniu pod przykryciem (ma bulgotać lekko).

Na patelni podsmażamy boczek/kiełbasę, dodajemy małą cebulkę pokrojona w kostkę, chwile smażymy. Dodajemy pieczarki, boczniaki pokrojone.

Po ugotowaniu wywaru, wyjmujemy królika na talerz. Warzywa w gazie odkładamy, wrzątkiem przez cedzak zalewamy kasze kus kus (zgodnie z przepisem), resztę wrzątku wraz z cebulka, marchewka blendujemy. Po lekkim przestudzeniu porcjami dodajemy do śmietany. Łączymy wszystko wraz z pieczarkami,cebula,mięsem z patelni. Dodajemy tymianek (tylko listki), królika do sosu. Odparowujemy sos do zgęstnienia (przynajmniej 50% redukcja). Na koniec można trochę sosu rozrobić z łyżeczką mąki i dodać do sosu, zagotowując. Doprawić solą, pieprzem.

Kasze na czas gotowania sosu można trzymać w piekarniku, królik powinien trzymać się razem (nie rozpadać) ale po użyciu widelca powinien odchodzić od kości. Można dodać do tego karmelizowane buraczki (gotowane buraczki, które potem są glazurowane masłem, miodem, cytryną). Jak kto lubi to pietruszka też jest fajna do ozdoby.

1 komentarz:

  1. Tylko królika szkoda :D, ale przepis palce lizać.

    OdpowiedzUsuń