Świąteczny napój, często z dodatkiem alkoholu.Składniki:
- 0,5L śmietanki 30-36%
- 0,5L mleka
- 5 jajek
- 2 kopiaste łyżki miodu
- 1 cała gałka muszkatołowa
- 3 szczypty cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- alkohol (brandy, rum itp)
“It has yet to be proven that intelligence has any survival value.” ― Arthur C. Clarke
Ciekawy pikantny sos rodem z północnej afryki (Tunezja, Maroko, Algeria). Ostrość sosu można regulować poprzez dodanie nasion chili lub zwiększenie ilości oliwy (w rozsądnych granicach)
Wełna mięsna otrzymywana jest w wyniku długiego gotowania mięsa. W momencie gdy mięso zaczyna się rozpadać jest miażdżone w moździerzu a następnie osuszane na patelni. Ciekawy dodatek. Może być robione z różnych włóknistych mięs. W przypadku ryb nie trzeba gotować - dużo mniejsza zawartość kolagenu.